• Գլխավոր
  • Հաղորդումներ
    • PoliticON
    • Թաթուլ Հակոբյանի զրույցը
    • Էլուր
    • Ստվերում
    • Պատերազմի եւ խաղաղության արանքում
    • Ալիքի վրա
    • Տեղ սահմանի մոտ
    • Իրական օրակարգ
    • Կարմիր ժամանակներ
    • Վաղը
    • Չերեւան
    • Ուկրաինա | Պատերազմ
    • Թարգիր Լաո
    • Պարագիծ
    • Էկոդետ
    • Կարպիս Փաշոյանի զրույցը
  • Քաղաքականություն
    • Ներքին
    • Արտաքին
    • Հարեւաններ
    • Աշխարհ
  • Մենք
    • Հայաստան
    • Սփյուռք
  • Տնտեսություն
  • Մշակույթ
  • մեր մասին
  • գործընկերներ
  • Կապ
Aliq Media Armenia
  • Գլխավոր
  • Հաղորդումներ
    • PoliticON
    • Թաթուլ Հակոբյանի զրույցը
    • Էլուր
    • Ստվերում
    • Պատերազմի եւ խաղաղության արանքում
    • Ալիքի վրա
    • Տեղ սահմանի մոտ
    • Իրական օրակարգ
    • Կարմիր ժամանակներ
    • Վաղը
    • Չերեւան
    • Ուկրաինա | Պատերազմ
    • Թարգիր Լաո
    • Պարագիծ
    • Էկոդետ
    • Կարպիս Փաշոյանի զրույցը
  • Քաղաքականություն
    • Ներքին
    • Արտաքին
    • Հարեւաններ
    • Աշխարհ
  • Մենք
    • Հայաստան
    • Սփյուռք
  • Տնտեսություն
  • Մշակույթ
ՀայաստանՄենք

Արցախյան հրուշակեղեն շուշեցի կնոջ ձեռքերով

Անուշ Առաքելյան 17:00 | 29.06.2021
Անուշ Առաքելյան 17:00 | 29.06.2021
cake

Ընկույզի միջուկն՝ առատ, խմորը՝ նուրբ, մեղրն էլ ՝ անարատ. արցախյան փախլավայի ավանդական բաղադրատոմսին Ռադա Դավթյանն ավելացնում է կարեւոր բաղադրիչը՝ մեծ չափաբաժնով սեր, որի շնորհիվ էլ անուշաբույր թխվածքն, ինչպես ասում են, հալչում է բերանում: Կեքսեր, ընկույզով եւ ռահաթ լոխումով գաթաներ, տորթեր… Ռադան ասում է՝ մեկ անգամ ճաշակելուց հետո այլ վայրից չեն պատվիրում: Այդպես էր Շուշիում, այդպես է նաեւ Երեւանում, ուր Դավթյանների ընտանիքը տեղափոխվել է պատերազմից հետո:

Պատերազմից առաջ Ռադան որոշել էր արտադրամաս-խանութ բացել բնակավայրում, որտեղ ապրում էր ամուսնու եւ երկու երեխաների հետ:

Rada Davtyan«Սուրբ Ղազանչեցոց եկեղեցու հարակից բանուկ տարածքը հրուշակեղենի վաճառքի համար լավագույն վայրն էր, հաճախորդների պակաս չէր լինի, իմ պատրաստած հրուշակեղենին քաղաքում շատերն էին ծանոթ, պատվերներ տնից էի ընդունում»,- պատմում է Շուշիում երկու տուն կորցրած Ռադա Դավթյանը:

Մասնագիտությամբ իրավաբան է, երկար տարիներ Ստեփանակերտի պետական, նաեւ Գրիգոր Նարեկացի համալսարաններում է դասախոսել, դստեր ծնվելուց հետո մասնագիտությամբ աշխատել չի կարողացել, դժվար էր Շուշիից ամեն օր Ստեփանակերտ հասնել:

Միայն կենցաղով բավարարվել էլ չի կարողացել, սկզբում ընտանիքի համար է թխել, ժամանակի ընթացքում հմտացել է տորթեր պատրաստելու եւ ձեւավորելու գործում, հետո արդեն հարազատներն ու ընկերներն իրենց տոնակատարությունների աղանդերը միայն իրեն էին վստահում: Այսօր Ռադան Երեւանում է շարունակում իր փոքրիկ բիզնեսը, պատվերները եղբայրն է օգնում առաքելու, որը նույնպես Արցախում էր բնակվում:

«Պատերազմի օրերին սոցիալական աջակցության կենտրոնի աշխատակիցներին որպես շնորհակալություն փախլավա հյուրասիրեցի, ափսեն արագ դատարկվեց, այդպես պատվերների շղթան բացվեց»: Սկզբնական շրջանում հումք, անհրաժեշտ տեխնիկա գնելու գործում աջակցեց նաեւ ԱՄԻԱ ՀԿ-ն, որը տեղահանվածներին օգնում է սեփական բիզնես նախագծերը իրականություն դարձնելու:

cake

«Հրուշակագործությունը այդ ծանր օրերին ինձ օգնեց չխելագարվելու, թխելու գործընթացին նաեւ երեխաներն էին մասնակցում, կտրվում էի մղձավանջից: Հիմա էլ ապրում եմ կյանքիս անորոշ փուլը, երբ ծիծաղիս հաջորդում է լացը, ուրախությունս էլ շեշտակի վերափոխվում է տխրության: Երեխաներն էլ ինձ պես չեն հաղթահարում կարոտը,- պատմում է Ռադան:- Երբ փորձում ես մի պահ վանել ծանր մտքերը, երեխան կարող է գալ ու հիշեցնել: Աղջիկս մի կոշիկ ունի, որ Շուշիում էր հագնում, փոքրացել է, բայց չի թողնում դեն նետեմ, Շուշին հիշեցնող քիչ իրերից է, ամեն ինչ այնտեղ ենք թողել»:

Երեխաները դպրոցն են կարոտում, ընկերներին, ուսուցիչներին, նաեւ Հադրութը, ուր հաճախ հյուր էին գնում տատիկի տուն: «Հիմա բարեկամներս ցաքուցրիվ, իրարից կտրված ապրում են: Ժամանակը չի բուժում, ուղղակի հաշտվում ես հանգամանքների հետ»,- ասում է Ռադան:

cake

Ամուսինը Շուշիի շրջանի վարչակազմի աշխատակազմի կրթության եւ սպորտի բաժնի գլխավոր մասնագետն էր: Ընտանիքի ֆինանսական կարիքները հոգալու, բնակարանի վարձը վճարելու համար մեկնել է արտագնա աշխատանքի, ապագայի մասին Ռադան հրաժարվում է մտածելուց. «Ծրագրերդ կարող են փոշիանալ մեկ օրում: Չգիտեմ նույնիսկ՝ այստեղ կմնանք, թե ստիպված ենք լինելու նորից այլ վայր տեղափոխվել»:

Այսօր միայն ներկայով է ապրում, երեւանյան բնակարանից քաղցրի սիրահարներին առաջարկում է ճաշակել արցախյան բաղադրատոմսով պատրաստված հրուշակեղենի մեծ տեսականին: Սեփական հացաբուլկեղենի արտադրամաս-խանութ ունենալու երազանքից, սակայն, Ռադան չի հրաժարվել:

Անուշ Առաքելյան

Մասնագիտությամբ լեզվաբան եմ, բայց հիմնական զբաղմունքս եղել է լրագրությունը։ Սկսելով «Շողակաթ» հեռուստաընկերությունից՝ մշտապես լուսաբանել եմ մշակութային իրադարձություններ՝ խնդիր ունենալով արվեստի երեւույթները չթողնել ստվերում։

0
FacebookTwitterWhatsappTelegramEmail
նախորդը
Անվերապահորեն սատարում է Իսրայելին
հաջորդը
Դատապարտել է ոստիկանական բռնությունները

խմբագրական

  • Ռուսաստանը Արցախի իշխանություններին չի տեղեկացրել Ադրբեջանի կողմից 2023...

լրահոս

  • Իսրայելն ուժով կպատասխանի, եթե Սիրիայի կառավարությունը չկանխի դրուզներ...

  • Չենք պատրաստվում աշխարհով մեկ թռչել Կիեւի եւ Մոսկվայի...

  • Թրամփը հայտարարել է, որ մայիսի 8-ը կնշվի որպես...

  • ԵՄ-ը նոր պատժամիջոցներ է պատրաստում ՌԴ-ի դեմ՝ հրադադարից...

  • Դամասկոսում դրուզների հետ բախումներից հետո Սիրիայի կառավարությունը հայտարարել...

ընտրանի

  • 1

    Կարմիր գրքում գրանցված ծաղիկ է վաճառվում

  • 2

    Մեղուների քանակը նվազել է, բույսերի փոշոտումը՝ վատացել

  • 3

    Ի՞նչ է Պարկինսոնի հիվանդությունը, որո՞նք են ախտանշանները

  • 4

    Շարադրություն. Զոյա Բեգլարյան, «Իմ գյուղը»

  • 5

    Շարադրություն. Մարիամ Ղուկասյան, «Իմ գյուղը»

Facebook Youtube Email Telegram

արխիվ

Հունիսի 2021
ԵԵՉՀՈւՇԿ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
« Մյս   Հլս »
Quality Sign Colored

© 2024 - Բոլոր իրավունքները պաշտպանված են ՀՀ Օրենսդրությամբ: Ձևավորումը Ալիք Մեդիա
Գաղտնիության քաղաքականություն