• Գլխավոր
  • Հաղորդումներ
    • PoliticON
    • Թաթուլ Հակոբյանի զրույցը
    • Էլուր
    • Ստվերում
    • Պատերազմի եւ խաղաղության արանքում
    • Ալիքի վրա
    • Տեղ սահմանի մոտ
    • Իրական օրակարգ
    • Կարմիր ժամանակներ
    • Վաղը
    • Չերեւան
    • Ուկրաինա | Պատերազմ
    • Թարգիր Լաո
    • Պարագիծ
    • Էկոդետ
    • Կարպիս Փաշոյանի զրույցը
  • Քաղաքականություն
    • Ներքին
    • Արտաքին
    • Հարեւաններ
    • Աշխարհ
  • Մենք
    • Հայաստան
    • Սփյուռք
  • Տնտեսություն
  • Մշակույթ
  • մեր մասին
  • գործընկերներ
  • Կապ
Aliq Media Armenia
  • Գլխավոր
  • Հաղորդումներ
    • PoliticON
    • Թաթուլ Հակոբյանի զրույցը
    • Էլուր
    • Ստվերում
    • Պատերազմի եւ խաղաղության արանքում
    • Ալիքի վրա
    • Տեղ սահմանի մոտ
    • Իրական օրակարգ
    • Կարմիր ժամանակներ
    • Վաղը
    • Չերեւան
    • Ուկրաինա | Պատերազմ
    • Թարգիր Լաո
    • Պարագիծ
    • Էկոդետ
    • Կարպիս Փաշոյանի զրույցը
  • Քաղաքականություն
    • Ներքին
    • Արտաքին
    • Հարեւաններ
    • Աշխարհ
  • Մենք
    • Հայաստան
    • Սփյուռք
  • Տնտեսություն
  • Մշակույթ

Գիտնականները ձգտում են ալերգիա չառաջացնող ձվեր ստեղծել

aliq 17:40 | 30.05.2023
aliq 17:40 | 30.05.2023
egg

Medical News Today պարբերականը գրում է, որ ճապոնացի գիտնականներն ալերգիա ունեցող մարդկանց կյանքը  հեշտացնելու համար փորձել են գենետիկորեն ձեւափոխել հավերին՝ ալերգիա չառաջացնող ձու արտադրելու համար: Հետազոտությունը հրապարակվել է Food and Chemical Toxicology ամսագրում։ Հիրոսիմայի համալսարանի գիտնականներին հաջողվել է ձվերից ազատվել ալերգենիկ սպիտակուցի օվոմուկոիդից՝ փոխելով որոշ հավերի գեները։ Ամենից հաճախ ալերգիկ ռեակցիա է առաջանում ձվի սպիտակուցում պարունակվող սպիտակուցների նկատմամբ՝ օվալբումին (OVA) կամ օվոմուկոիդ (OVM): Պարզվել է, որ փոփոխված գեներով հավերը կարող են ձվից դուրս գալ առանց ձվաբջջի։

Ձվի նկատմամբ ալերգիան տարածված է հատկապես երեխաների շրջանում: Ալերգիան դժվար է բուժվում եւ ազդում է կյանքի որակի վրա։ Ձուն լայնորեն օգտագործվում է տարբեր սննդամթերքների, ներառյալ հացաբուլկեղենի, սոուսների եւ այլ մթերքների մեջ։ Ալերգիա ունեցող մարդիկ պետք է ուշադիր կարդան պիտակները եւ խուսափեն այն ապրանքներից, որոնք պարունակում են ձու կամ դրանցից ստացված բաղադրիչներ: Բացի դրանից՝ նման հիվանդները չեն կարող պատվաստվել ձվի սպիտակուցի հիման վրա պատրաստված պատվաստանյութերով։

Հետազոտության հեղինակ՝ Հիրոսիմայի համալսարանի դոցենտ Ռյո Էզակին հայտնել է, որ հաջորդ փուլը կլինի օվոմուկոիդ պարունակող ձվերի վերամշակման ֆիզիկական հատկությունների եւ պիտանիության գնահատումը, ինչպես նաեւ կլինիկական փորձարկումների միջոցով դրանց արդյունավետության հաստատումը:

0
FacebookTwitterWhatsappTelegramEmail
նախորդը
Պարզվել է հին հռոմեական՝ 2000 տարվա օծանելիքի բաղադրությունը
հաջորդը
Հայաստանում հասարակությունը ծերացել է

խմբագրական

  • Ռուսաստանը Արցախի իշխանություններին չի տեղեկացրել Ադրբեջանի կողմից 2023...

լրահոս

  • Իսրայելն ուժով կպատասխանի, եթե Սիրիայի կառավարությունը չկանխի դրուզներ...

  • Չենք պատրաստվում աշխարհով մեկ թռչել Կիեւի եւ Մոսկվայի...

  • Թրամփը հայտարարել է, որ մայիսի 8-ը կնշվի որպես...

  • ԵՄ-ը նոր պատժամիջոցներ է պատրաստում ՌԴ-ի դեմ՝ հրադադարից...

  • Դամասկոսում դրուզների հետ բախումներից հետո Սիրիայի կառավարությունը հայտարարել...

ընտրանի

  • 1

    Կարմիր գրքում գրանցված ծաղիկ է վաճառվում

  • 2

    Մեղուների քանակը նվազել է, բույսերի փոշոտումը՝ վատացել

  • 3

    Ի՞նչ է Պարկինսոնի հիվանդությունը, որո՞նք են ախտանշանները

  • 4

    Շարադրություն. Զոյա Բեգլարյան, «Իմ գյուղը»

  • 5

    Շարադրություն. Մարիամ Ղուկասյան, «Իմ գյուղը»

Facebook Youtube Email Telegram

արխիվ

Մայիսի 2023
ԵԵՉՀՈւՇԿ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
« Ապր   Հնս »
Quality Sign Colored

© 2024 - Բոլոր իրավունքները պաշտպանված են ՀՀ Օրենսդրությամբ: Ձևավորումը Ալիք Մեդիա
Գաղտնիության քաղաքականություն