• Գլխավոր
  • Հաղորդումներ
    • PoliticON
    • Թաթուլ Հակոբյանի զրույցը
    • Էլուր
    • Ստվերում
    • Պատերազմի եւ խաղաղության արանքում
    • Ալիքի վրա
    • Տեղ սահմանի մոտ
    • Իրական օրակարգ
    • Կարմիր ժամանակներ
    • Վաղը
    • Չերեւան
    • Ուկրաինա | Պատերազմ
    • Թարգիր Լաո
    • Պարագիծ
    • Էկոդետ
    • Կարպիս Փաշոյանի զրույցը
  • Քաղաքականություն
    • Ներքին
    • Արտաքին
    • Հարեւաններ
    • Աշխարհ
  • Մենք
    • Հայաստան
    • Սփյուռք
  • Տնտեսություն
  • Մշակույթ
  • մեր մասին
  • գործընկերներ
  • Կապ
Aliq Media Armenia
  • Գլխավոր
  • Հաղորդումներ
    • PoliticON
    • Թաթուլ Հակոբյանի զրույցը
    • Էլուր
    • Ստվերում
    • Պատերազմի եւ խաղաղության արանքում
    • Ալիքի վրա
    • Տեղ սահմանի մոտ
    • Իրական օրակարգ
    • Կարմիր ժամանակներ
    • Վաղը
    • Չերեւան
    • Ուկրաինա | Պատերազմ
    • Թարգիր Լաո
    • Պարագիծ
    • Էկոդետ
    • Կարպիս Փաշոյանի զրույցը
  • Քաղաքականություն
    • Ներքին
    • Արտաքին
    • Հարեւաններ
    • Աշխարհ
  • Մենք
    • Հայաստան
    • Սփյուռք
  • Տնտեսություն
  • Մշակույթ
ՀայաստանՄենք

Խոսում են սոցիալձեռներեցները

aliq 13:45 | 24.12.2021
aliq 13:45 | 24.12.2021
Soc school

Կարեւորելով հասարակության շրջանում սոցիալական բազմաթիվ մարտահրավերներն ու ֆինանսավորման խնդիրները՝ սկսնակ ձեռնարկատերերի համար հնարավորություն է ստեղծվել մեկ հարթակում միավորելու ձեռնարկատիրական գաղափարներն ու մասնագիտական խորհուրդների ու գիտելիքների շնորհիվ կյանքի կոչելու դրանք:

Մշտապես ձգտելով լուծելու սոցիալական խնդիրներ` տարիներ առաջ սոցիոլոգիական գիտությունների թեկնածու Գոհար Մկոյանը, նախանշելով իր առջեւ ծառացող խնդիրները, նախաձեռնեց Սոցիալական ձեռներեցների դպրոցը (ՍՁ):

Դպրոցն այժմ ավելի քան 150 շրջանավարտ ունի, կյանքի են կոչվել 50 սոցիալական ձեռնարկատիրություններ, որոնք ստարտափային փուլում են: Գոհար Մկոյանը փաստում է՝ դպրոց ընդունվում են` անցնելով մի քանի թեստեր, որպեսզի պարզեն, թե ինչ բիզնես գիտելիքներ ունեն դիմորդները, ինչպիսի սոցիալական գաղափարներ են մշակել: Ամեն տարի ընդունվում է նոր սերունդ, որոնք ձգտում եւ պոտենցիալ ունեն իրենց ծրագրերն իրականացնելու:

Սոցիալական ձեռնարկատիրական կրթությունն ավելի արդյունավետ դարձնելու համար մշակվել են առաջխաղացման կենսունակ մոդուլներ, աշխատարաններ, գործնական մեթոդներ եւ գործիքներ: Սոցիալական ձեռնարկատերերը սովորում են մոդելավորել բիզնես գաղափարներ, մշակել մարքեթինգային ռազմավարություն, ֆինանսական պլանավորում եւ կառավարում:

Gohar Mkoyan

«Մենք հաշվի ենք առնում, թե որքանով են գաղափարներն արդիական մեր հասարակության մեջ, եւ ինչպիսի հնարավորություններ կան դրանց զարգացումն ապահովելու համար: Շրջանավարտների ծրագրերից շատերն արդեն իրականություն են դարձել, դրանցից են «Ոզնիների այգին», «Հովսեփյան գիտակրթական կենտրոնը», «Արեւահամ», «Արեւիս», «Էրկանք» նախագծերը»,- ասում է Գոհար Մկոյանը:

«Դաշտից մինչեւ սեղան՝ մի ամբողջ պատմություն». դպրոցի շրջանավարտ Տաթեւ Գրիգորյանի «Էրկանք» ընկերության նշանաբանն է: Զբաղվում են ցորենի ամբողջահատիկ մշակելով եւ թթխմորով հացի արտադրությամբ: Ընկերության հիմնադիրը դիմել է ՍՁ դպրոց` նպատակն իրագործելու եւ ազգային մշակույթի անբաժան տարրերից մեկը՝ հացարարման ծեսը վերարժեւորելու:

«Ինչո՞ւ դաշտից մինչեւ սեղան, քանի որ ողջ հումքն արտադրում է մեր ընկերությունը: Մենք ցանկանում ենք զարկ տալ ավանդական հացաթխման ծեսին հենց գյուղական համայնքներում, եւ երբ դիմեցի դպրոցին, մեր նպատակն էր Գեղարքունիքի մարզի Շատվան համայնքում հիմնել հացատուն,- ասում է Տաթեւ Գրիգորյանը:

Նախագծերի թվում է նաեւ Սյունիքի մարզի Նժդեհ գյուղի զարգացման ծրագիրը: Հեղինակը Արսինե Սահակյանն է, ով ուզում էր իրագործել որդու երազանքը: Արսինեն երդվել էր ծառայել կա՛մ հայոց բանակում, կա՛մ սահմանամերձ համայնքում: Հաշվի առնելով համայնքների խոցելիությունը՝ ընտրել է Սյունիքի մարզի Նժդեհ համայնքը, որտեղ 22 ընտանիք է ապրում: Ասում է՝ դպրոցն իրեն սովորեցրել է՝ ինչպես պետք է բիզնես պլան կազմել եւ եկամուտներն օգտագործել ի շահ համայնքի զարգացման:

Arsine Sahakyan

«Իմ նպատակն էր իրագործել որդուս ցանկությունը, եւ այժմ արդեն սահմանամերձ համայնքում ունենք հյուրատուն, որը միտված է զարկ տալ ագրոտուրիզմին: Այս ընթացքում կազմակերպել ենք մի շարք այցեր, եւ աջակիցներն ամեն կերպ ցանկանում են նպաստել սոցիալական պայմանների բարելավմանը: Հյուրատունը պետք է նպաստի գյուղմթերքի իրացմանը, գյուղատնտեսական եւ սոցիալական աշխատանքի զարգացմանը»,- ասում է Արսինե Սահակյանը:

ՍՁ դպրոցն առաջին անգամ աշխատանքի եւ սոցիալական հարցերի նախարարության հետ համատեղ ամռանն իրականացրել է «Սոցիալական ձեռնարկատիրությունը՝ որպես Արցախի համայնքային զարգացման նոր բիզնես մոդել» խորագրով դասընթացների շարք: Մասնակիցները յուրացրել են սոցիալական ձեռնարկատիրական գիտելիքներ, բիզնես ծրագրեր կազմելու եւ ներկայացնելու հմտություններ: Այն հնարավորություն է տվել դիմորդներին ապահովելու Արցախում դրական սոցիալական փոփոխություններ, ներգրավելու համայնքային ռեսուրսները ձեռնարկատիրական գործընթացում:

Նման գաղափարների թվում է «Տողի թեյ» ՍՁ գաղափարը, որը միտված է հանրության շրջանում համայնքն ավելի ճանաչելի եւ տեսանելի դարձնելուն: Տողեցի Մարգարիտա Գրիգորյանը, որ Տողի մշակույթի եւ թեյերի տարածման առաջամարտիկներից է, արդեն իր շուրջն է համախմբել մի շարք աջակիցների:

Togh village tea

«Նրանք, ովքեր համտեսում են Տողի թեյերը, պետք է ճանաչեն Տողը, տողեցուն, համայնքի պատմությունը: Անում ենք ճանաչողական հանդիպումներ, թեյի երեկոներ, հերոսներին նվիրված հուշ-երեկոներ: Առաջիկայում նախատեսում ենք գործարկել շրջիկ թեյատուն, որտեղ ներկայացնելու ենք մեր թեյերը եւ շահառու կանանց պատրաստած այլ բարիքներ»,- ասում է Մարգարիտա Գրիգորյանը:

ՍՁ դպրոցում դասընթացների ավարտին կատարվում է սոցիալական բիզնես գաղափարի ներկայացում։ Ոլորտի մասնագետները գնահատում են բիզնես գաղափարը, թվարկում առավելություններն ու թերությունները: Գնահատման արդյունքում ՍՁ դպրոցը ֆինանսավորում է լավագույն գաղափարները:

Ալմաստ Մուրադյան

0
FacebookTwitterWhatsappTelegramEmail
նախորդը
Անառողջ մթնոլորտ՝ ոչ բարեկամական կեցվածքից
հաջորդը
Նորիկ Բեգլարյան․ Մենք ստեղծում ենք

խմբագրական

  • Ռուսաստանը Արցախի իշխանություններին չի տեղեկացրել Ադրբեջանի կողմից 2023...

լրահոս

  • Իսրայելն ուժով կպատասխանի, եթե Սիրիայի կառավարությունը չկանխի դրուզներ...

  • Չենք պատրաստվում աշխարհով մեկ թռչել Կիեւի եւ Մոսկվայի...

  • Թրամփը հայտարարել է, որ մայիսի 8-ը կնշվի որպես...

  • ԵՄ-ը նոր պատժամիջոցներ է պատրաստում ՌԴ-ի դեմ՝ հրադադարից...

  • Դամասկոսում դրուզների հետ բախումներից հետո Սիրիայի կառավարությունը հայտարարել...

ընտրանի

  • 1

    Կարմիր գրքում գրանցված ծաղիկ է վաճառվում

  • 2

    Մեղուների քանակը նվազել է, բույսերի փոշոտումը՝ վատացել

  • 3

    Ի՞նչ է Պարկինսոնի հիվանդությունը, որո՞նք են ախտանշանները

  • 4

    Շարադրություն. Զոյա Բեգլարյան, «Իմ գյուղը»

  • 5

    Շարադրություն. Մարիամ Ղուկասյան, «Իմ գյուղը»

Facebook Youtube Email Telegram

արխիվ

Դեկտեմբերի 2021
ԵԵՉՀՈւՇԿ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« Նյմ   Հնվ »
Quality Sign Colored

© 2024 - Բոլոր իրավունքները պաշտպանված են ՀՀ Օրենսդրությամբ: Ձևավորումը Ալիք Մեդիա
Գաղտնիության քաղաքականություն